All News
24 Şubat 2024 ( 2494 izlenme )
Reklamlar

Erzincan'da yaşanan felaketin altından çıkan isim yine şaşırtmadı

Akp İBB Başkan adayının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına onay verdiği ortaya çıktı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydan geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamadığını ve 400 kişiyle aramanın yapıldığını söyledi.

Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına ise Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanı olduğu dönemde izin verildiği ortaya çıktı.

2019’daki kapasite artırımı sonrası şirkete 2022 yılındaki siyanür sızmasından dolayı 16 milyon 441 bin lira ceza verilmişti.

Eski milletvekili Hüda Kaya, 2022’de madende, siyanürün toprağa karıştığı iddialarını Meclis gündemine taşıyarak Murat Kurum’a şunları sormuştu:

  • Yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğündeki yığın liç sahasında heyelan olduğu ve heyelan sonucunda sahanın zeminindeki membran koruyucunun yırtıldığı ve bu yırtığın da bulunamadığı iddiaları doğru mudur?
  • Madende günde 80 ton kullanılan siyanür olduğuna göre, iddia edilen yırtıktan toprağa karışmış ve karışmaya devam eden siyanür oranı belirlenmiş midir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  siyanür sızıntısı ile ilgili yaptığı açıklamada  tüm denetlemelerin gerçekleştirildiğini, yapılan analizlere göre “insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk bulunmadığını” iddia etmişlerdi.

Olayla İlgili CHP'li vekilin paylaştığı tweet

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, İliç’te yaşanan faciaya ilişkin siyanüre dikkat çekerek, “Bu mevki Fırat Nehri’ne de 700800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir” dedi.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesinde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi göçük altında kalırken, siyanürün su kaynaklarına karışma endişesi de var.

“Fırat’ın önü kapatılmalıdır”

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, Habertürk’te yaptığı açıklamada, “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

S. Peker'den O akp'liye ''Eğer suç işlediysem bunları senin beni koruman sayesinde işledim'' Akepe Denizli Vekili, Kriz Yok Dedi Abisi, Konkordato İlan Etti Fotoğrafçı olarak gittiği düğünde gelinin çocuk olduğunu öğrenince damadı dövdü AKP DESTEKLİ SADAT AÇIK AÇIK SUİKAST VE SABOTAJ EĞİTİMİ VERİYOR