Akp İBB Başkan adayının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına onay verdiği ortaya çıktı.
Erzincan’ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydan geldi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 667 çalışandan 9 kişiye ulaşılamadığını ve 400 kişiyle aramanın yapıldığını söyledi.
Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına ise Murat Kurum’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde izin verildiği ortaya çıktı.
2019’daki kapasite artırımı sonrası şirkete 2022 yılındaki siyanür sızmasından dolayı 16 milyon 441 bin lira ceza verilmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, siyanür sızıntısı ile ilgili yaptığı açıklamada tüm denetlemelerin gerçekleştirildiğini, yapılan analizlere göre “insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk bulunmadığını” iddia etmişlerdi.
Olayla İlgili CHP'li vekilin paylaştığı tweet


Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, İliç’te yaşanan faciaya ilişkin siyanüre dikkat çekerek, “Bu mevki Fırat Nehri’ne de 700800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir” dedi.
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Erzincan’ın İliç ilçesinde bugün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkisinde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre 9 işçi göçük altında kalırken, siyanürün su kaynaklarına karışma endişesi de var.
Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, Habertürk’te yaptığı açıklamada, “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.
İhaleye Fesat karıştıran Firma tarafından makamındaki eşyalara el konan Zeydan Karalar'ın cevabı3073 izlenme
Başkanlık yarışında ipi Ali Koç gögüslemişti. Aziz Yıldırım ile yaptıkları yarışta kimin ne kadar oy aldığı gibi detaylar tek tek açıklandı115 izlenme
Baygın köpeği yolun ortasına atan adama cezaevinden çıkınca otomobil çarptı1332 izlenme
Mansur Yavaş'tan iki destek bir arada575 izlenme
Her fırsatta Cumhuriyete saldıran İsmail Kahraman kendini Cumhuriyetçi ilan etti627 izlenme
Yiye Yiye Doymadılar2366 izlenme
Eşine yumruk attığı öne sürülen Ali İhsan Varol'dan açıklama: Konuşsam da kadının beyanı esastır2034 izlenme
Son dakika! Türkiye ve İsrail ortak büyükelçi atama kararı aldı184 izlenme
Virgin Adaları Başbakanı uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla gözaltına alındı
Faşizmde Son Nokta. TUİK'in onaylamadığı verileri paylaşanlara hapis cezası getirmek için hazırlıklara başladılar
Kemal Kılıçdaroğlu, Yardım Kampanyalarını Engelleyen Kişiyi Açıkladı
Fatih Altaylı: İnanç vergisi getirilsin, “Ben inançlı değilim” diyenler camileri kullanmayanlar bu vergiyi ödemesin