İlber Ortaylı'dan Lozan Açıklamaları: 'Bazı Sahte Tarihçiler de tekrarlıyorlar. .'

684 izlenme 24 Temmuz 2022
Reklamlar
 İlber Ortaylı, Lozan‘da Türkiye’nin toprak kaybettiğini ve 12 Adalar’ı Yunanistan’a teslim edildiği iddiasının düpedüz bir cehalet olduğunu belirterek, “Lozan bizim için bir zaferdir en azından bunun çok başarılı bir uzlaşma olduğu herkesin kabul etmesi gerekir” dedi. 

Okuma, yazma bilmemektir. Lozan’da bazı toprakları kaybettiğimiz, en başta 12 adaları Yunanistan’a teslim ettiğimiz tekrarlanıyor, bunu bazı sahte tarihçiler de tekrarlıyorlar. Yani 12 adaların Türkiye’den çıktığı tasdik edildi diyorlar. 

Öyle bir şey yok, 12 adalar o zaman İtalya’nın geçici işgali altındaydı ve bu statü ikinci harbin sonuna kadar, ikinci harpten sonra da hiçbir şekilde böyle bir iddiada bulunmak mümkün değildi, müttefikler istedikleri gibi alıp verdiler.

Lozan bizim için bir zaferdir en azından bunun çok başarılı bir uzlaşma olduğu herkesin kabul etmesi gerekir. Bu anlaşmada bir takım şeyleri ileri sürenler 100 sene sonra bir daha tartışılacak. Böyle bir şey yok işte geldi 100’üncü sene, bunlar uyduruk. Lozan’ın öngördüğü bir sistem vardır, Yunanistan ile Türkiye arasında nüfus mübadelesi yapılacaktır. Efendim diyorlar; ‘Hicrettir bu, 1915’te Ermenilere yapılmasının tekrarlanmasıdır ve Türkiye’de etnik temizlenmeyi hedefleyen bir şeydir mübadele’ affedersiniz ama tarih ortada, mübadeleyi biz istemedik ki…Bu bize empoze edildi. 


' Türkiye, 1940’larda gelenleri de halletti, Bursa gibi bir sanayi şehri oradan gelen insanların sayesinde ortaya çıkmıştır. 1928 sayımında Bursa vilayetinde 425 bin kadar göçmen vardı, nüfusun kendisi de bunun biraz üstündeydi. Bugün çok daha fazla çünkü Tuna boyundan, Bosna’dan, adalardan, Romanya’dan, Kafkaslardan gelenler var. Bu konulardaki ilgilenmesi yüzünden doğruyu söylemek lazım Sezar’ın hakkı Sezar’a, Halk Partisi’nin çalışması iyidir.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya ekibinin paylaştığı Ahmet Kaya şarkılı video tartışma yarattı. Depremle ilgili sorunları yazanlara 'siyaset yapmayın' diyenlere müthiş cevaplar vermiş. Sedat Peker'den Yine Şok İddialar. Bu Sefer Hedef Yine S. Soylu, Oğlu ve O Sözde Gazeteci Sinan Oğan: "Hizbullah'ın 2500 işk.*nce sorgu kaseti devletin elinde. Hüdapar, teröristlere tazminat ödenmesini istiyor"