Anasayfa
09 Haziran 2024 ( 106 izlenme )
Reklamlar

İstanbul 43 dereceyi görecek

Hava Forum Sitesi yaklaşan meteorolojik afeti takipçilerine şöyle duyurdu: 11121314 Haziran tarihlerinde beklediğimiz kuvvetli Afrika sıcaklarının ardından 2022 Haziran'dan itibaren bir Afrika atağı da alabiliriz. Kısır döngüye girmiş gibiyiz...Geliyorgidiyorgeliyorgidiyor...

Prof. Dr. Orhan Şen'in uyarıları, İstanbul ve genel olarak Türkiye için ciddi sıcak hava dalgalarının ve meteorolojik afetlerin yolda olduğuna işaret ediyor. Şen'in verdiği bilgilere göre, İstanbul'da sıcaklıkların 43 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Bu durum, geçtiğimiz yılın rekorunu bile aşabilecek nitelikte ve son 85 yılın en yüksek sıcaklıkları arasında yer alabilir.

Sıcaklıklar ve Etkileri

Mevsimsel Dalgalanmalar: Prof. Dr. Şen, ara ara dalgalanmalar olsa da genel olarak sıcaklıkların artacağını belirtiyor. MarmaraEgeAkdeniz’in batısı ve Doğu Anadolu’da sıcaklıkların 40 dereceyi bulması bekleniyor.

Rekor Sıcaklıklar: İstanbul'da geçtiğimiz yıl 41.3 dereceyle son 85 yılın en sıcak günü yaşanmıştı. Bu yıl ise 4243 dereceye ulaşılması öngörülüyor. Bu da ciddi bir meteorolojik afet anlamına geliyor.

Küresel Isınma ve Ani Değişimler: Küresel ısınmanın etkileri nedeniyle ani meteorolojik değişimler normal hale geldi. Bu yaz sıcak hava dalgaları, yerel yoğun yağışlar, su baskınları ve dolu olayları sıklıkla yaşanacak.

Kış Mevsimi Tahminleri: Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklıkların ardından kış mevsiminin de aşırı soğuk geçmesi bekleniyor. Bu durum, küresel iklim değişikliklerinin etkilerini daha da belirgin hale getiriyor.

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, danışmanı olduğu CNN TÜRK televizyonunda katıldığı bir canlı yayında, ülke genelini kasıp kavuran sıcaklıklar ve önümüzdeki günlerde yaşanabilecek meteorolojik olumsuzluklara karşı dikkat çekici açıklamalar ve uyarılarda bulundu.

İstanbul 4243 dereceyi görecek!

İlerleyen günlerde sıcaklıklarda rekor üstüne rekor kırılacağını belirten Şen, "İstanbul'da rekor sıcaklık 41.3 civarında. İstanbul 4243 dereceleri görecektir" dedi.

"Meteorolojik afet" uyarısı

Orman yangınları ve susuzluk konusunda da önemli uyarılarda bulunan Şen, "Çok dikkat etmemiz gerekecek. Meteorolojik afeti Türkiye de yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir. Orman yangınları açısından da bu sene büyük risk yaşanıyor. Buharlaşma kayıpları da artacak, susuzluk da çekeceğiz." diye konuştu.

Şen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu sıcak çarpması beyin ölümüne kadar götürebilir"

* Bu sıcak havalarda güneşte dolaşmanın anlamı yok. Biz yayın için güneşte duruyoruz ama söylüyoruz bu havalarda kronik hastalığı olanların, yaşlıların ve çocukların dışarı çıkmaması lazım. Hele güneşte şapkasız, gözlüksüz çıkmamak lazım ve beyaz giysiler giyilmeli. Çok tehlikeli, bu sıcak çarpması meydana getirir. Bu sıcak çarpması beyin ölümüne kadar götürebilir.

"Beyni kaynatan bir sıcaklık"

* Hava çok sıcak. İstanbul'da güneş altında 3738 derece, sıcaklık gölgede ölçülür, gölgesi 33 dereci. Marmara'nın doğusu ve güneyinde sıcaklıklar 35 dereceyi geçti. Bu aşırı sıcak sınıfına giriyor. Burada yaşayanların çok dikkat etmesi lazım.

* Sadece Marmara değil, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde sıcaklıklar 35 derecenin üzerinde. Sıcaklık 35 derecenin üzerine çıktığında aşırı sıcak diyoruz. Bugün ve yarın buralarda yaşayanlar dikkat etmeli. Cumacumartesi günü Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da devam edecek bu sıcaklıklar. Güneş altında bunun üzerine 67 derece daha koyun. Beyni kaynatan bir sıcaklık.

"En önemli problemin orman yangınları olacağını tahmin ediyorum"

* Haziran'ın başında bu kadar sıcak olması biraz erkendi. Bu gösteriyor ki önümüzdeki Temmuz ve Ağustos aylarında çok aşırı sıcaklıkları ve sıcak hava dalgalarını beraber yaşayacağız. Çok dikkat etmemiz gerekecek. Meteorolojik afeti Türkiye de yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da meteorolojik afettir. Orman yangınları açısından da bu sene büyük risk yaşanıyor. Buharlaşma kayıpları da artacak, susuzluk da çekeceğiz.

* Bu havalarda en fazla bir ağaç gölgesi bulup oturmak lazım. Bu sene sıcaklık rekorları kırılacak. İstanbul'da rekor sıcaklık 41.3 civarında. İstanbul 4243 dereceleri görecektir. Bu seneki aşırı sıcaklar önemli problemleri, sağlık problemlerini yanında getirecek. Ben bunların içinde en önemli problemin orman yangınları olacağını tahmin ediyorum. Umarım bu sene bu kadar büyük yangınlarla karşı karşıya gelmeyiz. Aşırı sıcaklarda beyaz giysiler ve bol giysiler giyilmeli. Bol su içilmeli. Şapkasız çıkmayalım.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Milletin parasıyla muhtarlara tatil yaptırmam' Akp'li bir kadının il başkanına söyledikleri, akp'nin geldiği noktayı gösteriyor. Mustafa Sarıgül: ''En büyük teröristlerin nerede olduğu ortada." Ali Mahir Başarır: Asgari ücret 5500 TL, sarayın 1 günlük gideri 18 Milyon