Konuşmacıların Pelin Batu'yu konuşturmamak uyguladıkları baskı sosyal medyada yeniden gündem oldu

620 izlenme 25 Eylül 2022
Reklamlar
Konuşmacıların Pelin Batu'yu konuşturmamak uyguladıkları baskı sosyal medyada yeniden gündem oldu


Sunucu ve tarihçi Pelin Batu'nun yıllar önce  Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu'yla birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası programının bir bölümünde maruz kaldığı mansplaining Twitter'da yeniden gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları Bardakçı ve Afyoncu’nun Batu’ya uyguladığı zorbalığa tepki gösterirken, ‘’Mansplaining nedir?’’ sorusu da tekrar gündeme geldi.  

Söz konusu programda Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu, ‘sosyal tarih’ konusunun tartışıldığı esnada Pelin Batu’nun sözünü iğneleyici ve alaycı tavırlarla kesiyor. Bu tavırlara tepki gösteren Batu’nun uyarılarına rağmen ikili, mansplaininge devam ediyor.  

  Peki nedir bu mansplaining? Bu kelime, İngilizcede man (erkek) ve explain (açıklama) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan ve "birine, karakteristik olarak bir erkek tarafından bir kadına, küçümseyici veya büyüklük taslayan bir biçimde bir şeyler anlatmak" anlamına gelen bir söz. 
Mansplaining terimini literatüre kazandıran kişi olduğu söylenen Rebecca Solnit’in tanımına göre “aşırı öz güven ve yetersiz bilginin buluşması” mansplaininge neden oluyor. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yüzünü gizleyen bir kadının yaptığı kara çarşaf mandalina karşılaştırması sosyal medyada tartışma konusu oldu Akp'nin gerici milli eğitim bakanı, tarikatlarla yaptıkları işbirliklerini savunup, çocukların dağa çıkmalarını engelledikleri palavrasını attı Saadet partisinden yine dikkat çeken bir video Tayyip'in 2001 yılında yaptığı bir konuşma yeniden gündeme geldi. 'Adaletle olduğumuz sürece bize destek verin'