All News
30 Temmuz 2024 ( 220 izlenme )
Reklamlar

Almanya'da bir mahkemeden Suriyeliler hakkında karar: Artık Tehlike Yok

Almanya'da bir mahkeme, Suriye'nin belli bölgelerinde siviller için hayati tehlike bulunmadığına hükmetti. Karar, iç savaş sebebiyle sınır dışı kapsamı dışında tutulan 700 bin Suriyeliyi ilgilendiriyor.

 Almanya'da bir mahkemenin, Suriyeli bir sığınmacının korunma statüsü ile ilgili verdiği karar, ülkede yaşayan Suriyelilerin sınır dışı edilebilmeleri konusunda yoğun bir tartışma başlattı.

Mahkeme kararını değerlendiren Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye'ye sınır dışı uygulamalarında kimin hangi bölgeye gönderilebileceğinin çok iyi incelenmesi gerektiğini söyledi. Suriye'nin tamamında güvenlik durumunun aynı olduğu yönünde bir genelleme yapılamayacağını belirten Buschmann, Suriye'de şu an çok tehlikeli bölgeler olduğu gibi, hayati tehlikenin olmadığı bölgelerin de varlığı göz önünde bulundurulduğunda, mahkemenin verdiği kararın anlaşılır olduğunu belirtti.

KARARDA NE DENİYOR?

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Münster Yüksek İdare Mahkemesi dün açıkladığı kararda, Suriye'de siviller için artık "ülke içi silahlı çatışmalardan kaynaklanan ve şahısların keyfi şiddet sonucu hayatını ve fiziksel dokunulmazlıklarını tehlikeye sokan ciddi bir durum olmadığını" dile getirmişti. Söz konusu davanın, Avusturya'dan Almanya'ya geçerken yakalanan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya insan kaçıran bir şebekenin üyesi olma suçundan hüküm giyen davacısı, mülteci olarak tam koruma sağlanmasını talep etmişti.

Davacının Suriye'ye gönderilmesi halinde, orada siyasi baskı tehlikesi ile karşı karşıya kalmayacağını bildiren Mahkeme, bu kişinin Almanya'ya gelmeden önce işlediği suçtan dolayı iltica hakkına sahip olmadığına, aynı zamanda geçici koruma statüsünden de faydalanamayacağına hükmetti.

Geçici koruma statüsü, birey olarak takibat tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasa da, ülkesine geri gönderilmesi durumunda iç savaş gibi nedenlerden dolayı ciddi zarar görebileceğine dair elle tutulur kanıtlar sunan kişilere verilebiliyor.

'ÜLKENİN GENELİ ARTIK TEHLİKELİ DEĞİL'

Almanya'da bugüne dek, Suriyelilere yönelik iltica ve sığınma değerlendirme süreçlerinde genel olarak tüm başvurucuların hayatî tehlike ve beden dokunulmazlığının ihlali tehlikesi göz önünde bulunduruluyordu. Mahkeme verdiği kararda, hem davacının geldiği Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde hem de ülkenin genelinde böyle bir tehlikenin olmadığını belirtti. Yüksek İdare Mahkemesi'nin aldığı karar, temyiz yolu açık olduğundan henüz kesinleşmiş değil.

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan konuya dair bir soruya verilen yanıtta, "İçişleri Bakanlığı ve Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi prensip olarak karar uygulamalarını, eldeki kaynakları temel alarak sürekli gözden geçiriyorlar" denildi, bu kaynaklar arasında mahkeme kararlarının da olduğu ve Yüksek İdare Mahkemelerinin verdiği kararların daha da önem arz ettiği kaydedildi.

AFGANİSTAN'A SINIRDIŞI DA PLANLANIYOR

Geçen haziranda yapılan federal ve eyaletler düzlemindeki içişleri bakanları toplantısında, suçluların ve tehlikeli İslamcıların Afganistan ve Suriye'ye de sınır dışı edilmeleri hakkında görüş birliği oluşmuştu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

TOKİ 100 bin sosyal konut projesi için çekiliş tarihini açıkladı İngiltere Donanma Sözcüsü, tayyip'in "İngiltere denizaltı için bizle işbirliğine gitmek istiyor" sözlerine yanıt verdi: "İngiltere'de hiç kimsenin bu görüşmelerden haberi yok!" Orhan gencebay, Tayyip'in Olağanüstü görevleri yapmak için doğduğuna inanıyormuş Akepe'nin Sağlık Bakanı, Pandemi ile İlgili Yapılan Toplantıya Ekrem İmamoğlu'nu Çağırmayarak Yok Saydı