All News
27 Ocak 2023 ( 558 izlenme )
Reklamlar

Genç seçmenin sandığa gitmesini engelleme amaçlı sinsi değişiklik

 “İlk kez oy kullanacak genç seçmenin sandığa gitmesini engelleme amaçlı sinsilik”

'ikametgah' uyarısı: 2,5 milyon genç oy kullanamayabilir

Gezici Araştırma'dan 'ikametgah' uyarısı:  2,5 milyon genç oy kullanamayabilir
Murat Gezici, yasa değişikliğiyle seçimde oy kullanabilmek için 3 ay öncesinden ikametinizde oturma şartı getirildiğini hatırlattı. Gezici, ilk kez oy verecek 2.5 milyon üniversite öğrencisinin sandığa gidememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlattı.

Normal tarihi 18 Haziran olan seçimlerin öne alınması beklenirken, tarihin yol açacağı sonuçlar da tartışılıyor.

Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici, Tayyip'in aday olabilmesi için seçimin 3 Nisan'da yapılması gerektiğini ve mayısta seçim yapılacaksa üniversite öğrencilerinin ikametgahını bugünden ayarlaması gerektiğini ifade etti. Gezici, şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan aday olacaksa 2 Şubat’a kadar bunu yasal bir düzenlemeye sokması gerekiyor. Bu düzenlemeye göre de seçimi 3 Nisan’da yapması gerekiyor.

Seçim resmi olarak 18 Haziran’da görünüyor fakat bu tarihlerde seçimin yapılması mümkün değil. Neden mümkün değil? Birincisi gençlerin oy kullanmasını istemiyorlar. 18 Haziran’da gençler büyük bir katılımla sandığa gidebilir. Bu nedenle haziran ayında bir seçim yapılmaz. İktidar her seçim öncesi seçim kanununu değiştirmiştir. Yani 2014’ten beri her seçim öncesi sistemi değiştirerek ilerlemiştir.

Bu seçimde üniversitede okuyan öğrenci sayısı 8 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu lisans öğrencisi ve yaklaşık 2,5 milyonu ilk kez oy kullanacak. 2,5 milyonun aşağı yukarı 34 puana denk geldiğini söyleyeyim.

Bu öğrenciler oy kullanamayacak, çünkü hükümet bir yasa çıkardı. Eskiden listede adınız yoksa 1015 gün içinde revize edilirdi ve oy kullanılabilirdi. Ama bu kaldırıldı ve 3 ay öncesinden ikametinizde oturma şartı getirildi.

Diyelim ki Hakkari’de oturan Mustafa Amca’nın seçime 2 ay kala tayini Ankara’ya çıktı, bu kişi oy kullanamaz. Örneğin İstanbul’da okuyan bir çocuk İzmir’e gitti, ikametgahını almadıysa oy kullanamaz. Yani seçim tarihinden 3 ay öncesinde ikametini alması gerekiyor. Eğer seçim mayısta olacaksa bu ay içinde ikametlerini almaları gerekiyor, eğer seçim nisanda olursa oy kullanamayacaklar.

Gençlerin akp’ye oy verme oranı çok düşük. İktidar da en zor seçmen grubu olarak bu grubu gördüğü için ve ikna etmekte zorlandığı için enerjisini harcamamaya başladı. Bakmayın Mardin’de Şanlıurfa’da gençlerle bir araya geldiklerine. Dünyada değişen bir demokrasi kavramı var. Türkiye’de demokrasi, bürokrasi ve hukukun rafa kaldırıldığı bir süreçte siz gençlere. ulaşamazsınız. Verdiğiniz sözler ve vaatler boşa düşer."

SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRDİ?

Murat Gezici'nin bahsettiği, 6 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan seçim yasasına dair değişiklik şöyle:

MADDE 8 298 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.”

MADDE 9 298 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin birinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilirler.”

MADDE 10 298 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde, bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine resen yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde, nakil isteminin kabul edilmemesi halinde seçmen kaydı dondurulmaz ve bir önce kayıtlı olduğu adreste seçmen kaydı devam eder.”


akp Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, seçimlerin 9 Nisan’dan sonra, 18 Haziran’dan önceki bir tarihte yapılmasına dönük alternatif senaryoların ele alındığı iddia edilmişti. Buna göre, 30 Nisan, 7 Mayıs tarihleri de değerlendirildi. MYK’de kesin karar alınmamakla birlikte ağırlıklı görüş, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması yönünde oldu. Tayyip ile Bahçeli’nin, yılbaşından birkaç gün önce yaptığı görüşmede de seçimlerin öne alınması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı.

Adres değişikliği yapmak isteyen vatandaşlar, sürecin nasıl ilerlediğini, nüfus müdürlükleri ve eDevlet üzerinden hangi işlemlerin yapılması gerektiğini merak ediyor. Peki, ikametgah değişikliği nasıl yapılır? Adres taşıma nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler.  

İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? 

İkametgah değişikliği, nüfus müdürlükleri ve eDevlet üzerinden olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır.    

EDEVLET İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? 

İkametgah değişikliğini eDevlet üzerinden yapmak isteyenler ise öncelikle eDevlet sistemine giriş yapmalı, daha sonra "Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım" ve "Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım" seçenekleri arasından uygun olanı işaretlemeli ve taşınma tarihi bölümüne geçmelidir. 

Tüm bilgilerin doldurulması durumunda bir sonraki sayfada yer alan adres bilgileri takip edilmeli, yerleşim yeri ve diğer adres seçimi için "Adres Bul" düğmesine tıklanmalıdır. Açılan adres seçim ekranından bildirimde bulunulacak adres seçilmelidir.  

Bu işlemlerin de tamamlanması ile birlikte bildirim yöntemi olarak mobil imza, elektronik imza ve SMS ise doğrulama seçenekleri arasından biri seçilmelidir. 

Mobil ve elektronik imza operatörler tarafından sağlanıyor olması nedeniyle SMS ile doğrulama çok daha erişilebilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir. 

Son olarak "İlerle" tuşuna basılır ve cep telefonuna gelen doğrulama kodu sayfadaki alana girilerek, tescil işlemine geçiş yapılır. 

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ HEMEN SİSTEME DÜŞER Mİ? 

Bu sistem üzerinden adres değişikliği ve ikametgah adresi taşıma işlemleri de tamamlanmaktadır. Edevlet sistemi ya da nüfus müdürlüğü tarafından yapılan adres değişiklik sistemleri bir kaç iş günü içerisinde sisteme düşmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aldığı oy topladığı imzanın gerisinde kaldı İlginç Savunma: Cumhurbaşkanımız 1 dakika beklediyse Putin de öbür tarafta 1 dakika bekledi AB, Macaristan'la enerji yaptırımlarını görüşeceğini belirtti Bir Atatürk stadını daha yıktıracak