Aflatoksin Nasıl oluşur? Hangi besinlerde bulunur? Nasıl anlaşılır?

3578 izlenme 29 Kasım 2022
Reklamlar
Aflatoksin hangi besinlerde bulunur? 
Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaşmış yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir.

Aflatoksin nasıl anlaşılır? 
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Aflatoksin zararları nelerdir? 
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.

Aflatoksin, sadece UV lamba altında yeşilimsi sarı renkte floresans renk veren incirlerin ayıklanması ile temizlenebilmekte olup normal ortamda gözle görülmesi mümkün değildir.


Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu'nun ÖTV vaadi gerçekleştiği zaman bazı Araçların fiyatları böyle olacak Türk balıkçının Yunan sahil güvenliğe meydan okuduğu anlar sosyal medyada olay yarattı Suruç’ta akepe’li vekilin korumaları kendilerine tepki gösteren esnafa ateş açtı, çatışma çıktı: 5 ölü, 9 yaralı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimin ardından yaptığı konuşma