Anasayfa
08 Haziran 2024 ( 198 izlenme )
Reklamlar

Üzerinde Türkiye Yüzyılı Yazan Madeni 5 lirayı piyasaya sürdüler

Resmi Gazete’de, 5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin tebliğ yayınlandı. Madeni parada Mustafa Kemal Atatürk rölyefi, ‘Türkiye Yüzyılı’ logosu ve Türkiye Cumhuriyeti yazısı olacak.

5 TL’lik madeni para, daha önce 31 Ekim 2023’te Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak basılmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayınlanan tebliğde kenar özelliği düz tırtıllı olan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi.

Paraların ön yüz deseni, dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Ayrıca, ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada AK Parti’nin seçim kampanyası olan ‘Türkiye Yüzyılı’ logosuna yer verildi. Logonun solunda ‘5’ rakamı, altta ‘Türk lirası’ yazısı ve yazının altında basım yılına yer verildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan tebliğde, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirtilen 5 lira değerindeki madeni paraların basıldığı belirtildi.

Kenar özelliği düz tırtıllı olan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi. Paraların ön yüz deseni, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

Ayrıca, ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" yazısı ve yazının altında basım yılına yer verildi.

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve çevresinde de "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer aldı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Meral Akşener'den erdoğan'a sorular Seçimi 2. Turda %60 oy ile alacağını ileri sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu: 20 yıldır deprem konusunda hiçbir şey yapmayan bu iktidar, insanlar molozlar altında can çekişirken yine siyasi rant devşirmenin telaşına düştü." Komünist başkan 'Çalmazsanız açıklayabilirsiniz' dedi sosyal medya yıkıldı