Küçükçekmece'de 4 katlı bina çöktü

78 izlenme 02 Haziran 2024
Reklamlar
Küçükçekmece'de bir bina çöküp yerle bir oldu, şu anki bilgilere göre 2 kişi hayatını kaybetti.
Binaya kat ilave edildiği, imar barışından yararlandığı ve girişte bulunan dükkanda kolon kesildiği iddia ediliyor.

 Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasındaki, altında dükkan bulunan 1988 yapımı 3 katlı bir apartman henüz belirlenemeyen nedenle çöktü. 

Haber verilmesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, binanın bulunduğu sokak kapatıldı. 

Enkaz altında kalanlar olduğunun belirtilmesi üzerine arama kurtarma çalışması başlatan ekiplerin, enkazdaki bir kişiyle iletişim kurduğu öğrenildi. 

1 KİŞİ ÖLÜ, 8 KİŞİ YARALI OLARAK ÇIKARILDI

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre; 02.06.2024 saat 08.43’de Küçükçekmece Kartaltepe Mah. Geçit Sokak No: 12/B’de bulunan 1988 yapımı 4 katlı binada çökme meydana gelmiştir. Yıkılan bina nedeniyle çevredeki ev, işyerleri ve park halindeki 1 otomobil ile 1 İETT otobüsü hasar görmüştür.

İBB, 112 Acil, AFAD, UMKE, Emniyet, BEDAŞ, İlçe Belediyesi ile STK arama kurtarma ekipleri olay yerindedir.

Arama kurtarma ekipleri tarafından 2’si ağır 8 kişi yaralı olarak, 1 kişi ex olarak çıkartılarak sağlık ekiplerine teslim edilmiştir. Ekiplerin arama tarama çalışmaları devam etmektedir.

Yıkılan bina çevresindeki 3 bina ilçe belediyesi ekipleri tarafından tedbir amaçlı boşaltılmış, çevredeki 5 bina da daha inceleme için boşaltma kararı alınmıştır. Ekipler tarafından yaralı olarak çıkartılan 5 kişi Biruni Üniversite Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilmiştir.

 

Enkaz altından çıkartılan 2 kişiye ise olay yerindeki ambulansta müdahale edildi. Bu yaralılardan birinin ayağından yaralandığı, enkazdaki eşinin kurtarılması için olay yerinde beklediği öğrenildi. 

1 BUÇUK KATI KAÇAK ÇIKMIŞLAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yaptığı açıklamada: "İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır." ifadelerini kullandı.

Küçükçekmece’de yıkılan üç katlı binanın 1988 yılında yapıldığı belirtilirken, mahalle sakinleri binada yabancıların yaşadığını aktardı.

Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde sabah 08.40 civarında Belediye Caddesi’nde bulunan dört katlı bir bina sebebi bilinmeyen bir şekilde çöktü. Görgü tanıkları, binanın altında bulunan dönerci salonunda kolon kesildiği iddiasında bulunurken, ilk iki katın ofis, en üst iki katın da ev olarak kullanıldığını söyledi.

Dış cephesi nedeniyle yeni bir bina gibi görünen yapının 1988 yılından beri kullanıldığı ortaya çıktı. Son bilgilere göre bir kişinin öldüğü enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

‘Haftaiçi olsaydı daha fazla insan enkaz altına kalabilirdi’

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın aktardığına göre, Kartaltepe Mahallesi’nde esnaflık yapan bir görgü tanığı sabah çocuklarıyla, binanın yakınında bulunan bir börekçide kahvaltı yaptıklarını, biraz daha kalsalar enkazdan etkilenebileceklerini söyledi. Kartaltepe esnafı, Sefaköy’ün ilk yerleşim alanlarından olan bölgedeki evlerin genelinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiği görüşünde: “1986 yılında buraya geldiğimde o bina yapılıyordu. İlk iki katında ofis, altında dönerci, en üst iki katında da aileler yaşıyordu. Büyük ihtimalle ofis olan kısımlarda kimse yoktu. Haftaiçi olsaydı daha fazla insan enkaz altında kalabilirdi.”

‘Yabancı uyruklular yaşıyordu’

Binanın altında bulunan dönercide kolon kesildiği iddiasını ise neredeyse bütün esnaf dillendiriyor. Yıkılan binanın hemen yanında bulunan binanın ise yıkım kararı bulunuyor. Kentsel dönüşüme girmesi nedeniyle de boşaltılmış. Enkaza dönüşen bina hakkında yıkım kararı olmadığı da bir başka iddia. Yıkılan binanın mülk sahibinin komşuları, binanın kentsel dönüşüme sokulmak istenmediğini söylerken, binada yaşayanların yabancı uyruklu olduğunu belirtti.

Mahalle komple eski yerleşim alanı

Mahallenin geneli 1980’li yıllarda yapılmış. Mahallede doğup büyüyen başka bir esnaf ise şöyle konuştu: “Kendi imkanlarıyla mülkünü dönüştürenler oldu. Doğma büyüme Sefaköylüyüm, 1969 yılından beri buradayım. O zamanlar tek tük evler vardı. Yapılaşma 1980 sonrası arttı. Bölge komple eski bir yerleşim, yani tehlikeli.”

Mülkünü kentsel dönüşüme sokan bir mahalleli ise komşu binasının yıkılmasıyla olay yerine davet edildiklerini söyledi: “Biz beraber kentsel dönüşüme sokalım diye Murat beyle konuştuk. Kendi özel sebepleri nedeniyle kabul etmedi. Biz de kendi imkanlarımızla kentsel dönüşüme girmek zorunda kaldık.”

"YATAKLA DOLABIN ARASINA GİRMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜM"

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.


Bunlar da İlginizi Çekebilir

Deniz gezmiş ve arkadaşları ile Abdullah Gül ve diğerlerinin hikayesi Hem O hakareti Tekrarladı Hem de Kuyruklu Bir Yalan Söyledi. Yargılanacaksınız Dediği İçin İktidar ve medyası tarafından Tehdit edilen Aykut Erdoğdu'dan Korkunç iddialar Hangisi Ezana saygılı ?