Anasayfa
06 Ağustos 2024 ( 228 izlenme )
Reklamlar

Tarımı bitirmek için her şeyi yapıyorlar.

Türkiye’nin en verimli topraklarından olan ve şu sıralar susuzluk sıkıntısı çeken Çukurova'daki çiftçilere 'ekmeyin' mesajı gönderildi.

Çukurova’da tarım can çekiyor. Kuraklık nedeniyle Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere resmi yazı ile “ekim yapmayın, su yok” mesajı gönderdi. Türkiye’nin en verimli ovalarından Çukurova’da su konusunda gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle en zor dönemini yaşıyor.

Ekim yapmayın

En dikkat çekici konu ise Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını istedi. Yapılsa bile su verilemeyeceğini bildirdi. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım çiftçilerle temasa geçti ve sorunları kendi dinledi.

Ali Ekber “Tam bir felaket” dedi

Ali Ekber Yıldırım, “Bölgedeki çiftçilerle de konuştum. Açıkça çiftçilere güzlük ekim yapmayın, yaparsanız su veremeyeceğiz deniliyor. Kendi olanaklarınla sulayabileceksen ek, dere kenarında drenaj kanalından su alanlar ekim yapabilir deniliyor. Güzlük olarak soğan, sarımsak, patates, her türlü sebze ekimi yaparsanız ben su veremem. Elimdeki su ile sadece meyve bahçelerini sulayabiliriz deniliyor. Bu arada yazıyı aynen yayınladım içeriği kadar, yazımı da tam bir felaket” dedi.

gutglqjxoaaxksz.jpg

Çiftçilere sonunda bu da yapıldı

Yıldırım, “Adana’da hangi çiftçi ile konuşsak sulama hizmetinden, su fiyatından şikayetçi. Herkes su sorununun yakında daha çok büyüyeceğini biliyor” ifadelerini kullanarak çiftçilerin sözlerine yer verdi:

Çiftçiye yarar değil zarar veriyorlar

Tarımın en büyük girdisi su. Ülkemizde 2018 yılından itibaren çok radikal bir kararla 378 sulama birliği birleştirilerek şu anki mevcut düzene geçildi. Bu 6 yıllık süreç değerlendirmek için yeterli bir süre. Biz burada çalışan arkadaşlardan ziyade bu getirilen sistemin çiftçi açısından çok büyük sorun yarattığını gündeme getirmemiz gerekiyor. Özellikle hizmet anlamında çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu model hem fiyat hem de hizmet açısından çiftçiye yarar değil zarar veriyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

SON DAKİKA! CUMHURBAŞKANI ADAYLARI AÇIKLANDI İktidardan cesaret alan gericiler, kafe ve hamburgercileri basmaya devam ediyor C. Toker: İyi Parti yerel seçimlerden sonra silinip gidecektir. Veli Ağbaba Konuştu akp'liler çıldırıp sürekli sataştı