instagram ve AYM sitesine erişim engellendi. Gazeteciler durumu yorumladı

488 izlenme 02 Ağustos 2024
Reklamlar

instagram ve AYM sitesine erişim engellendi. Gazeteciler durumu yorumladı.

BTK’nin Instagram’a yönelik erişim engeli kararının ardından Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bazı uygulamalarının iptaline ilişkin kararını hatırlattı. Ancak daha sonra bu duyuru AYM'nin sitesinden kaldırıldı.

Anayasa Mahkemesi, Instagram’ın BTK tarafından erişime kapatılmasının ardından yaptığı İletişim Başkanlığı'nın ifade özgürlüğüne müdahale etmesine imkan tanıyabilecek kuralları iptal ettiğini duyurduğu paylaşımı sildi

Sosyal medya platformu Instagram'a BTK tarafından Türkiye'de erişim engeli getirildi.

Instagram’a erişim engelinin getirilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkan Tanıyabilecek Kuralların İptali" başlığıyla verdiği kararı duyurdu.

Ardından Anayasa Mahkemesi paylaşımını sildi.

Anayasa Mahkemesi’nin paylaşımını silmesinin ardından AYM’nin sitesine de erişim bir süre sağlanamadı. Site daha sonra açıldı ancak İletişim Başkanlığı'na ilişkin verilen karar siteden kaldırıldı. Ancak karar Resmi Gazete'de duruyor.

AYM'nin site erişiminine ilişkin yaptığı son açıklamada "Yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanmamaktadır" denildi.

Kararda ne var?

Anayasa Mahkemesi'nin İletişim Başkanlığı'na ilişkin iptal edilen yetkisinde "Başkanlığın her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette" bulunma yetkisi ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak, iptal edildi. Karara İrfan Fidan ve Muhterem İnce katılmadı

gt9leeowuaeftjr-001.jpg

2020 yılında düzenleme gelmişti

17 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İletişim Başkanlığının görev ve yetkileri düzenlenmişti.

Kararnameyle İletişim Başkanlığına "Türkiye Cumhuriyetine yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak" ve "Türkiye Cumhuriyetine karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak" görevleri verilmişti.

CHP de söz konusu kararnamedeki düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu.

AYM ise söz konusu iki düzenlemeyi Anasaya'ya aykırı bularak 27 Aralık 2023'te oy çokluğuyla iptal etti.

İptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçesinde "temel haklar, kişi hakları ve ödevleri" ile "siyasi haklar ve ödevlere" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamayacağı belirtildi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Akp'li belediye başkanı 'bir gecede cahil kaldık' Yurtta kalan öğrenci dövülürken görevli eli cebinde seyrediyor Binali Yıldırım'dan "Samanyolu" şarkısı :) EYT hakkında bunları Söylemişti: 'Seçim kaybetsek de yokum'