Siyaset kulislerinde hafta sonundan bu yana Tayyip Erdoğan ve yeni partisinin kurulma hazırlıklarında sona gelinen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi üzerinden yaşanan tartışma konuşuluyor. Öte yandan yapılan arazi tahsisi gözlerin son yıllarda açılan diğer vakıf üniversitelerine çevrilmesini neden oldu. Verilere göre sadece 5 vakıf üniversitesine 1 milyon 700 bin metrekareden fazla arazi tahsisi yapıldı
Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre Türkiye'de 77 vakıf üniversitesi bulunuyor. Tayyip Erdoğan, vakıf üniversiteleri hakkında kısa bir süre önce “Vakıf olmaktan çıkmış, tamamen ticari çalışıyorlar” değerlendirmesini yapmıştı. AKP iktidarında irili ufaklı 55 vakıf üniversite açılırken, son dönemde İstanbul Şehir Üniversitesi yapılan arazi tahsisi ve içine düştüğü dar boğaz nedeniyle gündemde. Sözcü'nün yaptığı araştırmaya göre son yıllarda açılan ve sahip olduğu geniş alanlarla ön plana çıkan üniversiteler iktidara yakınlığıyla dikkati çekiyor. İşte uygun şartlarla toplamda milyonlarca metrekare arazi tahsisinin yapıldığı o üniversiteler:
TÜRGEV'e 779 bin metrekare
akepe Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak'ın yönetimindeki Türkiye Gençlik ve Eğitim Vakfı'na (TÜRGEV) üniversite açma yetkisi veren yasa 31 Mart 2015'te sabaha karşı 05.20'de TBMM'de yasalaştı. Üniversite için hazırlıklar ise daha önceden başlamıştı. Başakşehir İkitelli Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Hazine'ye ait iki farklı parselden toplamda 779 bin 32 metrekarelik alan 2 Şubat 2015'te “eğitim, öğretim ve öğrenci yurdu” olarak kullanılmak üzere TÜRGEV'e tahsis edildi.
O tarihte toplam 606 milyon lira değer biçilen iki arazinin irtifak hakkı 3 milyon TL karşılığında 30 yıllığına TÜRGEV'e verildi. Vakıf tarafından kurulan İbn Haldun Üniversitesi 2017 – 2018 eğitim yılında Başakşehir'deki inşa edilen Güney kampüsünde faaliyete başladı. Hali hazırda 529 lisans, 727 lisansüstü öğrencisi bulunan İbn Haldun Üniversitesi'nin arazisindeki inşaat çalışmalarının 2020 – 2021 eğitim yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Öte yandan tarihi Süleymaniye Medreseleri de 2018 yılından bu yana üniversitenin yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından kullanılıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, Türkiye’nin son yıllarda en hızlı büyüyen kurumlarından biri. Medipol, YÖK’ün Haziran 2009’da verdiği izinle İstanbul’da kuruldu. Mayıs 2009’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘kamu yararına dönük’ eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığı’na devredilen TEKEL’in Unkapanı’nda bulunan binası Temmuz 2009’da Medipol Üniversitesi’ne verildi. 2010’da ise Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün Beykoz Kavacık’ta bulunan yaklaşık 220 bin metrekarelik arazisi önce Milli Emlak’a devredildi, ardından 49 yıllığına Metropolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı Medipol Üniversitesi’ne kiralandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi arazinin imar planları değiştirdi ve yapılaşmanın önünü açtı. Dev bir kampüsün inşa edilediği arazi ile Medipol’ün çapı da büyümüş oldu. Sahip olduğu toplam alan 2012’de 12 bin 500 metrekare olan Medipol Üniversitesi, 2019’a gelindiğinde 778 bin 92 metrekarelik bir alana yayılıyordu. 8 yılda metrekare bazında 62,2 kat büyüyen Metropol Üniversitesi’nin öğrenci sayısındaki artış dikkat çekici. 2012’de yalnız 1.689 öğrencisi bulunan Medipol’ün Mayıs 2019 itibariyle 30 bin 232 öğrencisi var.
Tek kolejden 10 bin öğrencili üniversite
AKP döneminde özel üniversitelerin devlet tarafından desteklenmesinin bir başka örneği ise İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi oldu. Kurucuları arasında Recep Tayyip Erdoğan, Nevzat Yalçıntaş, Muammer Güler, Kadir Topbaş, Ahmet Davutoğlu, Kemal Unakıtan, Korkut Özal, Numan Kurtulmuş gibi siyaset dünyasının yakından tanıdığı isimlerin bulunduğu İlim Yayma Vakfı, İrfan Koleji ile eğitim alanında faaliyet gösteriyordu.
İlim Yayma Vakfı, 2010 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'ni kurdu. Aynı yılın 9 Kasım'ında Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sultan II. Bayezidi Veli Vakfı'na ait olan Halkalı Ziraat Okulu'nun 357 bin metrekarelik arazisini İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi‘nin eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 yıllığına İlim Yayma Vakfı'na tahsis etti. Yapılan protokol hükümlerine göre, Halkalı Ziraat Okulu için ilk 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da aylık 40 bin TL kira bedeli alınacaktı.
‘Faizsiz bankacılık' teziyle adını duyuran Prof. Dr. Sabahattin Zaim‘in adını alan üniversite 20112012 yılında eğitime başladı. Mayıs 2019 itibariyle 34 lisans, 57 yüksek lisans, 20 doktora programına sahip olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin 7 bin 556 lisans, 3 bin 280 lisans üstü olmak üzere toplam 10 bin 836 öğrencisi bulunuyor.
Tamince'nin Antalya Bilim Üniversitesi
15 Temmuz sonrası FETÖ soruşturması kapsamında önce kapatılan, daha sonra yeniden açılan GAYE Vakfı’nın sahibi olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi isim değiştirerek Antalya Bilim Üniversitesi adını aldı. Değişim sırasında, kamuoyunda hakkında FETÖ konusunda çeşitli iddiaların ortaya atıldığı işinsanı Fettah Tamince hem Üniversite’nin, Hem de GAYE Vakfı’nın Başkanlığı görevinde kaldı. Antalya’nın ilk vakıf üniversitesi olan Antalya Bilim Üniversitesi, 14 Mayıs 2010 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan bir kanun teklifi ile kuruldu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve YÖK Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısına eklenen 125 nolu geçici madde ile kurulan üniversitenin temeli ise 3 Ağustos 2010 tarihinde dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından atıldı. Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, devletin tahsis ettiği arazi üzerinde kurulan Antalya Bilim Üniversitesi'nin 278 bin metrekaresi açık, 46 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 324 bin metrekare alana sahip. YÖK verilerine göre Mayıs 2019 itibariyle üniversitenin ön lisansta 98, lisansta 2 bin 799, yüksek lisansa 430 olmak üzere toplam 3 bin 327 öğrencisi bulunuyor.
Diyanet Vakfı tarafından kurulan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'ne kampüs için İstanbul Ümraniye'de 80 dönüm arazi tahsis yapıldı. İlçedeki son büyük parsellerden biri alan Diyanet Vakfı'na üniversite kampüsünü ise 43 milyon liraya İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. Istanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen iş insanları Remzi Gür ve Aziz Torun ile Ümraniye eski belediye başkanı Hasan Can da yer alıyor.