All News
03 Kasım 2020 ( 1926 izlenme )
Reklamlar

Akepe'li belediye başkanından çözüm: ''Biraz para verip sıfır ev alın''

Akepe'li belediye başkanından deprem 'çözümü': Biraz para verip sıfır ev alın

Mersin Akdeniz Belediyesi Başkanı akepe'li Mustafa Gültak, deprem tehlikesi altında yaşayan yurttaşlara tavsiye olarak "sıfır ev" almaları çağrısı yaptı, "Her şeyi devletten beklemeyin" dedi.

Mersin Akdeniz Belediyesi meclis toplantısında İzmir depremi hakkında konuşan akepe'li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Her şeyi devletten beklemeyin. 10 yıl bir evde oturduk, 10 yıl sonra bu evin temelinde bir sıkıntı olmuş mudur diyor muyuz, demiyoruz” diyerek, yurttaşları suçladı.

Evrensel'den Ayşenur Önal'ın haberine göre; Mersin'de Akdeniz Belediyesinin meclis toplantısında Belediye Başkanı Gültak ile meclis üyesi arasındaki tartışma dikkat çekti. İzmir depreminin sonuçları üzerine konuşan Emek Partisi (EMEP) Meclis Üyesi Halil Kara, imar affının 10 milyon kaçak yapıyı yasal hale getirdiğine ve depremin bu kaçak yapılarda hasar bıraktığına dikkat çekti. Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise ülkede çalışan sigortalı vatandaşların yaklaşık yüzde 40’ının asgari ücret ve altı maaş aldığını unutarak, Kara'ya “Her şeyi devletten beklemeyin. 10 yıl bir evde oturduk, 10 yıl sonra bu evin temelinde bir sıkıntı olmuş mudur diyor muyuz, demiyoruz” dedi.

"YAPI DAYANIKLILIĞI MALİKİN SORUMLULUĞUNDA OLAMAZ!"

İzmir depremi ve sonuçları üzerine söz alan Halil Kara, “6 Haziran 2018’de bir imar affı çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tebliğ yayınlıyor. Madde 9’da; ‘Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına uygunluğu hususu yapı malikinin sorumluluğundadır' deniyor. Yapı maliki nasıl sorumlu olur? Bu yapı malikinin sorumluluğu değil ki. O apartmanda 50100 kişi oturuyor, ne olacak? Bunun sonucunda 'imar barışı' dendi ve 10 milyon kaçak yapı yasal hale geldi. Bunun 1 milyon 747 bini İstanbul’da, 811 bini de deprem olan İzmir’de. Bunu şu belediye, şu parti yaptı diye demiyorum. Bu ülkenin şapkasını önüne koyması gerekir” dedi.


Samsun’un Canik ilçesinde adı "Kuzey Yıldızı" olan TOKİ konutlarının 12 kişiye mezar olduğunu unutarak TOKİ konutlarının doğal afetlerden koruyacağını iddia eden Gültak, Kara’ya yanıt olarak akepe iktidarının 2001 yılından beri yaptığı TOKİ konutlarını övünç kaynağı olarak anlattı. Gültak, “Mersin’de ise kentsel dönüşüm bir türlü başlamıyordu. Çok şükür biz başlattık Çay Mahallesinde. Şimdi Barış, Bahçe ve Turgut Reis’te başlatacağız inşallah. Sadece Akdeniz’de değil, Yenişehir ve Mezitli’de de çok yaşlı binalar, riskli yapılar var. Arabalarınızda 90 bin km’yi geçti şu değişecek’ deniyor, dünyanın parası ama yaptırıyorsunuz. Peki, her gün mışıl mışıl uyuduğunuz, çocuklarınızı büyüttüğünüz evlerinize niye baktırmıyorsunuz? Arabalarınıza servislerde dünya kadar para harcarken neden evlerinizin depreme dayanıklı ve daha yaşanılabilir olması için kuvvetlendirmiyorsunuz. Her şey devletten beklenmez ki” sözlerine yer verdi.

"HER ŞEYİ DEVLET YAPMAZ, CEBİMİZDEN BİRAZ PARA VERELİM"

Gültak, "Kimse evinin kontrolünü yapıyor mu, yapmıyor. Devletin bunu ille söylemesi mi gerekiyor? Biz orada oturuyoruz, gerekirse apartmanımızı daha çok destekleyeceğiz. Eğer illaki apartmanımızın yıkılması gerekiyorsa ya TOKİ ile yada bir müteahhitle anlaşacağız. Cebimizden de biraz para verip sıfır bir ev alacağız. Yani her şey devlet tarafından yapılmaz, vatandaşın da biraz eğitim bilincinin olması ve oturduğu yerlere bakması gerekiyor. Arabana baktır, boğazın ağrıdı doktora git hem baktır gargara yaptır, tarlanda bahçende ağacına baktır ama namusunu koyduğun, çoluğunu çocuğunu yetiştirdiğin, sığındığın eve baktırma ne olacak? Bu kafayla gidersek daha çok başımız ağrır” diye konuştu.

Meclis üyelerinden birinin devletin vatandaşına bakmakla sorumlu olduğunu söylemesine ise Gültak, “Gerçekten zavallı, fakir, hiçbir şeyi olmayan vatandaşa sosyal proje ile ev yapacaktır bu hükümet ama herkesin bunu beklemesi doğru değil” dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Akepe'den itiraf: ' Tabanımız bile haberleri muhalif kaynaklardan öğrenmeye çalışıyor ' Trabzon'daki Dünyanın en "Gereksiz" köprüsünden haberiniz var mı? İYİ Parti’li Belediye Başkanı toplu taşıma aracı almak için makam araçlarını satışa çıkardı Türk Lirası erirken; Euro ve dolar rekor üstüne rekor kırıyor