Daron Acemoğlu'nun Galatasaray Lisesinde okurken yaşanan bir olayı sınıf arkadaşı anlattı:

2001 izlenme 05 Aralık 2022
Reklamlar
Daron Acemoğlu'nun Galatasaray Lisesi'nde okurken yaşanan bir olayı sınıf arkadaşı anlattı:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “siyaset üstü beyin takımı” dediği 70 kişilik uzman ekibinden biri olan Daron Acemoğlu kimdir?

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) 1993 yılından beri ders veren Prof. Dr. Daron Acemoğlu 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 
1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Lisans eğitimini İngiltere’nin York Üniversitesi'nde tamamladı. London School of Economist okulunda öğretmenlik yaptı. 2000 yılında ise profesörlüğünü aldı.

Daron Acemoğlu’nun siyasal ekonomi, ekonomik büyüme gibi siyasal ve ekonomik alanlarda yayınladığı akademik eserleri bulunuyor. Birçok yabancı ekonomi dergisinde editörlük yaptı. Her 2 yılda bir ekonomi alanında yaptığı katkılardan dolayı 40 yaşın altındaki bilim adamlarına verilen ödül olan John Clark madalyası ile 2005 yılında ödüllendirildi. Daron Acemoğlu iktisat alanında yayınladığı makalesiyle 1996 yılının en iyi makalesi ödülünü almayı başardı.

İstanbul’da doğan Acemoğlu, Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra yüksek öğrenimi için İngiltere ve ABD’ye gitti.

Günümüzde ABD’deki Massachuseets Institute of Technology’de öğretim üyesi olarak görev yapan Acemoğlu, özellikle politik ekonomi konusundaki çalışmalarıyla biliniyor.

Farklı araştırmalarda ABD’nin etkili ekonomistleri arasında gösterilen Acemoğlu, iki kez iktisat alanında Nobel ödülüne aday olarak gösterildi.

1993’ten bu yana İngiliz siyaset bilimci James A. Robinson ile ortak çalışmalar yürütüyor.


2011’de dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Daron Acemoğlu'na Türkiye’nin OECD Daimî Temsilciliğiyle ilgili bir teklif ilettiklerini açıkladı.

2013’te Sosyal Bilimler alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne layık görüldü.

Ödülünü, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı.

Acemoğlu, 2015’te Murat Üçer ile ortak kaleme aldığı bir makalede, “Avrupa Birliği’nin de teşvikiyle Türkiye’de 2001 ve 2007 arasında demokrasinin derinleştiğini, ordunun etkisinin azaldığını, siyasi katılımın genişlediğini, bu dönemde büyümeyi artıran ekonomik reformlar da yapıldığını” savunuyor.

Makalede, 2007’de bu siyasi sürecin terse dönmesiyle hem ekonomik büyümenin hızının yavaşladığı hem de kalitesinin düştüğü öne sürülüyor.

2018 yılında bazı medya organlarında Acemoğlu’nun adının Ankara kulislerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçtiği ve kendisine teklif götürüldüğü öne sürüldü ancak bu iddialar teyit edilmedi.

Acemoğlu 2021’de de  Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu toplantısına konuk konuşmacı olarak katılmıştı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gözaltına aldıkları yaşam hakkı savunucusunu, madene yaklaşmamak şartıyla serbest bıraktılar 'Suçluyu değil, bildireni tutukluyorlar' Tahran zirvesindeki skandalları çok çarpıcı bir şekilde anlattılar Bursa'da Yabancı Uyruklu Şahıs Yolda Yürüyen kadına saldırdı Akp döneminde İBB'ye B*mbacı Teröristler Alınmış