All News
24 Ağustos 2018 ( 702 izlenme )
Reklamlar

10 Suriyeli'den 8'i gitmeyecek !

Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin yüzde 80'inin geri dönmeyeceğini belirten
Prof. Dr. Murat Erdoğan, "Türkiye'de yaygın bir yanlış anlama ya da sorun var. O da Suriyelilerin geri döneceği. Bu çok mümkün değil" ifadelerini kullandı.


TürkAlman Üniversitesi Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye'nin Suriyelilerin geri döneceği tezi üzerinden ilerlediğini ancak yüzde 80'inin burada kalmasının beklendiğini söyledi.Suriyelilere, Avrupa'dan gelmediği için mülteci de denemediğini, sosyolojik anlamda sığınmacı kavramının kullanıldığını belirten, Erdoğan şöyle dedi:"İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Ağustos 2018 itibariyle Türkiye'de 3 milyon 542 bin Suriyeli geçici koruma altında bulunuyor.

Türkiye, sayıları milyonlarla ifade edilen Suriyelilerin entegrasyonunu reddediyor. Çalışma izni verilmesi ya da Suriyeli çocukların okula gönderilmesi gibi adımlar atılıyor. Her kurum üzerine düşeni yapmaya çalışıyor ama entegrasyon konusunda bütüncül yaklaşım yok.

Türkiye, Suriyelilerin geri döneceği tezi üzerinden ilerliyor.

İş bulur, dil öğrenirlerse burada kalırlar diye bakılıyor. Türkiye'de yaygın bir yanlış anlama ya da sorun var. O da Suriyelilerin geri döneceği. Bu çok mümkün değil.

O nedenle politikaları buna göre şekillendirmek gerekir."Murat Erdoğan, Türkiye'de günde ortalama 400 bebek dünyaya geldiğini, burada doğan Suriyeli bebek sayısının 350 bin olduğunu, 1 milyon Suriyelinin çalıştığını söyledi.

Sadece 2019 yılında Türkiye'de doğacak Suriyeli bebek sayısının 140 binin üzerinde olacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye'de 600 binden fazla çocuk okula gidiyor.

Tüm bu şartlar altında Suriyeli sığınmacıların çok ciddi bir bölümünün, bana kalırsa en az yüzde 80'nin Türkiye'de kalıcı olduğu gerçeğiyle yüzleşilmeli.

24 Haziran seçimlerinde 50 bin Suriyeli oy kullandı. 2017 yılı sonunda bu sayı yaklaşık 38 bindi. 3 milyon sığınmacının bir kısmına verilecek Türk vatandaşlığı için süreç devam ediyor.

İlk etapta Türk vatandaşlığı verilecek 120 bin Suriyelinin tamamına yakını başvurularını tamamladı. İlk olarak, beyaz yakalılar olarak bilinen çeşitli meslek dallarına sahip olanlardan 50 bini Türk vatandaşlığına alındı."Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye'nin her türlü göç türüne alışkın bir ülke olduğunu ancak Suriyeli mülteciler meselesinde "etnik ve sayısal" olarak bu tip bir kitlesel göç hareketliliğinin karşılaşmadığımız bir durum olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 5'i kamplarda yaşayanlardan oluşuyor.

Geriye kalan mültecilerin tamamı kent mültecisi ve beraber yaşıyoruz. Bugüne kadar bu meselenin kazasız belasız gitmesinde Türk toplumunun olağanüstü fedakârlığı etkili oldu. Ancak siyaset bu konuda üstüne düşeni yapmadı" dedi.

Kaynak: Yeniçağ

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanlığı çıkarmasının akustikleri sürerken Bakan Nebati'den Soylu'ya dikkat toplayan ziyaret Peker, Karanlık İsimlerle İlgili iddialarını sürdürüyor. Erdoğan'ın her fırsatta söylediği ''Bedava sağlık'' palavrası çöktü : 14 noktada para ödüyoruz .. Özal'ın Abd'de çalışırken Gezmiş ve arkadaşları için acımayın as*ın diye mektup yazdığını biliyor muydunuz?