Ülkeyi Nasıl Soydular? Aykut Erdoğdu Herkesin Anlayabileceği bir dille anlatmış

1641 izlenme 15 Mart 2022
Reklamlar
Aykut Erdoğdu bu videoyu paylaşmadan bir kaç gün önce twit halinde bunları yazmıştı:

1.Hepinize iyi akşamlar… Bu akşam benim nazarımda “Asrın Yolsuzluğu” olan TELEKOM özelleştirmesini anlatacağım… “Asrın Yolsuzluğunu” elimden geldiğince basit ve kısa anlatmaya çalışacağım… Ancak “Asrın Yolsuzluğu” ne kadar kısa olabilirse o kadar kısa olacak…


2.TELEKOM vurgunun ilk adımı Aria ve Aycell Şirketlerinin birleştirilmesiydi… Hatırlayanınız vardır… 2000 yılında üçüncü GSM lisans ihalesi yapıldı ve İş-Tim ortaklığı 2 Milyar 525 Milyon Dolar lisans aldı… İş-Tim ortaklığı kısa sürede borca battı…

3.2003 yılına Ernst&Young firması Aria Şirketinin 3,6 Milyar dolar borcu olduğunu yani Şirketin iflasın eşiğindeki olduğunu açıkladı… Aynı yıllarda TELEKOM’a ait mali yapısı son derece sağlıklı Aycell Şirketi kuruldu. Aycell cep telefonu sektörünün yıldızı olarak görülüyordu…

4.2003 yılında Bilal Erdoğan’ın düğünü vardı… Ve bu düğünün nikah şahidi dönemin İtalya Başbakan’ı Berlusconi’ydi… Berlusconi düğünde Bilal’e altın saat taktı… Ancak Berlusconi’nin asıl derdi batık Aria Şirketi’nin İtalyan ortağını kurtarmaktı…

5. Erdoğan ve Berlusconi arasında yapılan görüşmeler sonucunda Aria Şirketi’ni kurtarmanın yolu olarak Aria’nın Aycell ile birleştirilmesine karar verdiler… Bu birleşme anlaşmasına göre Aycell Aria’nın 1,3 Milyar Dolar borcunu üstlenecek ayrıca 600 Milyon Dolar kredi verecekti…

6. Yani TELEKOM’a ait Aycell bu birleşme nedeniyle 1,9 Milyar Dolar zarara sokulacaktı… O yıllarda ben de Hazine’de çalışıyordum… O dönem Hazine bürokratları bu birleşmenin kamu zararıyla sonuçlanacak bir yolsuzluk olacağı gerekçesiyle bu birleşmeyi onaylamadı…

7.Hazine bu birleşmeyi kamu zararı oluşacağı gerekçesiyle onaylamayınca dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım devreye girdi ve Hazine’nin onaylamadığı birleşmeyi onayladı ve Erdoğan Yıldırım ikilisi TELEKOM’u 1,9 Milyar Dolar zarara soktu…

8.Aria ve Aycell operasyonu tamamlandıktan sonra… TELEKOM peşkeş çekilmeye hazırlanmaya başlandı… Yabancılara yönelik sermaye sınırlandırılması ve altın hisse kalktı… Sorunlu alacakları temizlendi… Kasa ağzına kadar nakitle dolduruldu…

9.Yasalara uygun “namuslu” özelleştirmelerde, özelleştirilme ihalesi öncesi varlığın değerlemesi yapılması gerekir… 4046 sayılı Kanun’a göre yasal zorunluluk olan bu değerlemenin yapılma amacı özelleştirilecek kıymetin değerini tespit etmektir…

10.Bu sayede varlığın yok fiyatına özelleştirilmesinin önüne geçilmeye çalışılır… Değerlemenin objektif yapılmasını sağlamak amacıyla değerleme raporunun ihale sonrası kamu oyuna açıklanması zorunludur…

11.Peki sizce TELEKOM’un özelleştirme öncesi hazırlanan değerleme raporu kamuoyuna açıklandı mı? HAYIR… Nasıl açıklansın gerçek değerleme yapılsa TELEKOM’un değeri 30 – 50 Milyar Dolar çıkacak… TELEKOM’un gerçek değeri açıklansa yok fiyatına nasıl peşkeş çekilecek?

12.TELEKOM’un değeri düşürülerek yolsuzluğun ilk adımları atıldı… Şimdi ikinci zorluk özelleştirme ihalesinde TELEKOM için teklif edilen fiyatın düşük tutulması ve düşük fiyata istedikleri Şirkete verilmesiydi… Ancak bu sayede rüşvet alınabilecekti…Peki bu nasıl sağlanacaktı?

13.Bunu anlayabilmemiz için önce “namuslu” bir ihalede yapılması gerekenleri bilmemiz gerekir… Namuslu bir ihalede herşeyin şeffaf olması ve bütün katılımcıların tam ve eksiksiz bilgilendirilmesi gerekir… Telekom ihalesi böyle mi yapıldı? HAYIR…

14. Telekom’la birlikte hangi varlık ve imtiyazlar devir edilecek? Borç ve alacakları ne olacak? Telekom’un fiyat politikası ne olacak? TELEKOM’u alanlar kredi kullanabilecek mi? TELEKOM rekabete açılacak mı? TELEKOM’un varlıkları satılabilecek mi? Mevcut personeli ne olacak?

15.İhalede en büyük belirsizlik Aria ve Aycell birleştirilerek oluşturulan Avea ile ilgiliydi… Avea Şirketi’ne şaibeli birleşmeden sonra Hazine ve ana Şirket TELEKOM tarafından milyarlarca dolarlık kaynak aktarıldı… Avea TELEKOM ihalesine dahil mi değil mi belli değildi…

16.Bu belirsizlik dolayısıyla İspanyol Telefonica Şirketi ihaleden çekildi… Bu belirsizlik giderilse ve 6-7 milyar dolarlık AVEA’nın durumu netleştirilse belki de Hazinemiz ihaleden birkaç milyar dolar fazla gelir elde edilecekti…

17.Özelleştirme ihalesi öncesinde buna benzer bütün hususlar netleştirilmeli ve durum ihaleye katılacak tüm Şirketlere bildirilmeliydi… Bu sayede ihaleye katılan Şirketlerin net bilgilerle ihalede tekliflerini vermeleri sağlanmalıydı…

18.Peki Erdoğan – Yıldırım ikilisi ne yaptı… 
İhale öncesi tüm önemli hususları karanlıkta tuttular… İhale Şartnamesi belirsizliklerle doluydu… 
Bu belirsizlik sayesinde ihaleyi istedikleri dışında bir Şirket kazanırsa bu Şirketi batıracaklardı…

19. Eğer istedikleri Şirket ihaleyi kazanırsa, Şirketi ihya edip paylarını alacaklardı… Bu ortamda yeterlilik alan 13 Şirketten 9’u belirsizlikleri sebep göstererek ihaleden çekildi… İhaleye 4 Şirket katıldı ve TELEKOM'a değerinin çok altında teklifler verildi…

20.Nihai pazarlık görüşmesi 1 Temmuz 2005’de Koç Holding, Turktell-Genpa-Tekofaks Grubu, Etisalat –Çalık Grubu ve Oger Ltd. arasında yapıldı ve Telekom’un % 55 hissesi 01.07.2005 tarihinde Araplara (Hariri Ailesi) ait Oger Şirketi’ne 6.550.000 ABD Dolarına SATILDI...

21.Öncelikle tekel niteliği taşıyan bir kamu hizmeti (iletişim) veren TELEKOM anayasa ve yasalarımıza göre satılamaz sadece belirli süreliğine kiralanabilirdi… Ancak ihale satış ihalesiydi… Yapılan ihale anayasa ve yasaları yok sayıyordu…

22.İhaleden sonra Danıştay bu satışı iptal etti… 
İhale kiralamaya çevrildi… 
Ama sonrasında TELEKOM’a sanki satılmış gibi davranıldı… 
İleride detayıyla anlatacağım üzere TELEKOM’u kiralayanlara sanki satın almışlar gibi imtiyazlar sağlandı…

23.İhalede yapılan bir diğer yolsuzluk da ihaleye hiç katılmamış olan Telekom Italia’nın da ihaleyi kazanmış sayılması ve ihaleden yüzde 15 pay verilmesiydi…
Erdoğan’ın Berlusconi’ye bu kıyağı neden yaptığı hiçbir zaman anlaşılamadı…

24.TELEKOM özelleştirildiğinde 21 milyon hatlık santral kapasitesine 80 bin ankesörlü telefona, 20 milyon sabit telefon, 250 bin TT Net, 750 bin ADSL müşterisine 850 işyerine, 3 bin bayiye, 35 milyon km’yi bulan bakır kablo şebekesine ve AVEA’nın % 40 hissesine sahipti…

25.İhalede sağlanan avantajlar göz önüne alındığında piyasa değeri 30 – 50 milyar arası dolar olan TELEKOM 11,5 milyar dolar üzerinden peşkeş çekildi… Yarın ihale sonrası TELEKOM’un nasıl soyulduğunu ve rüşvet iddialarını yazmaya devam edeceğim

Bunlar da İlginizi Çekebilir

MECLİS'TE ATATÜRK TİŞÖRTÜ GİYEN ADAMIN TİŞÖRTÜNE EL KONULDU Tayyip'e Büyük Şok. Diyarbakırlı İşadamının Videolarına Engel Getirildi. İşte Onlardan Biri Diyanet ne bütçeye ne de elemana doymuyor. 9500 kişi daha alınacak