All News
17 Şubat 2020 ( 486 izlenme )
Reklamlar

Ekrem İmamoğlu’nun ekmeğe zam yapmaması fırıncıları rahatsız etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu halk ekmek fiyatının 75 kuruş olarak devam edeceğini açıkladıktan sonra Fırıncılardan tepki geldi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun halk ekmeğin 75 kuruştan satışının devam edeceğine yönelik açıklamasına ilişkin, “Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır” dedi.

Balcı, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ekmek fiyatlarına yönelik tartışmaları değerlendirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun sosyal medya hesabından “İstanbul’un ekmeği İstanbullular için 75 kuruş olmaya devam edecek” paylaşımında bulunduğunu hatırlatan Balcı, “Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır. Ekmeği 75 kuruşa vermek marifet değil.

Balcı, dar gelirli vatandaşa ucuz ekmek temini konusunda çalışma yapmanın yanlış olmadığını ancak bunun siyaset malzemesine dönüşmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, “Belediyenin çalışma yapmasına karşı değiliz. Bu hizmet verilecekse fırıncı esnafıyla yapılmalıdır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, halk ekmek fabrikası olmadığı için fırıncı esnafıyla müştereken bu hizmeti yapmıştır” değerlendirmesinde bulundu.


“2010 yılında bina altına fırın ruhsatı verilmesi yönetmelikle yasaklandı. Başta İstanbul olmak üzere bu yönetmeliğin harfiyen uygulanması gerekiyor. Bina altındaki fırınlar bir nevi saatli bomba. Önceki yıllarda kurulan fırınların kontrol edilmesi gerekir. Dolayısıyla belediyenin asli görevini ihmal etmeden yapmaları lazım. Bugün İstanbul’da sadece fırın demiyorum, merdiven altı gıda üreten ne kadar işletme varsa bir gün dahi çalışmasına müsaade edilmemesi lazım.”

“EKMEK FİYATLARI ENFLASYONUN ALTINDA”
Ekmek fiyatlarına yönelik tartışmalara da değinen Balcı, “Enflasyon oranıyla değerlendirildiğinde ekmeğin kilogram fiyatının 8 liranın üzerinde olması gerekiyor. Türkiye’de ekmeğin kilogram fiyatının 6,25 lira ile 7,5 lira arasında seyrettiğini dikkate alırsak, enflasyonun altında bir rakam olduğunu görürüz. Dolayısıyla, bu konudaki hassasiyetimizi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da gerek federasyon olarak gerekse fırıncı esnafı olarak göstermek zorundayız ve gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

“DÜŞÜK FİYAT YASAL DEĞİL”
Balcı, Kırşehir’de fırın ve market işletmecileri arasındaki rekabetten dolayı 59 kuruşa ekmek satıldığının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:

“Ekmeğin fiyatından aşağı satılması yasal değil. Ekmeğin bir maliyet unsuru var. Türk Ticaret Kanunu kapsamında hiçbir ürün maliyetinin altında satılamaz. Eğer bu türlü satış yapılıyorsa rekabet amaçlıdır, bunun incelenmesi gerekir. Uzun soluklu olması mümkün değildir. Çünkü ekmeğin girdilerindeki maliyet bellidir. Siz 59 kuruşa satmaya kalkarsanız, bu sağlıklı ve uzun olmaz. Eğer çok ısrarcı olursanız ekmeğin kalitesini yok edersiniz.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türk ordusunu nasıl bitirdiklerini böyle itiraf etmişti Andımıza karşı çıkışlarının ardındaki gizli plan Akepe'li yönetici, imam babasıyla birlikte akepe'lileri dolandırdı Erdoğan ailesi yeni sarayı beğenmedi